04 okt

Geslaagde boekpresentatie De rijkdom van verschillen


Op vrijdag 21 september 2018 organiseerde  Kalorama samen met Wisselwerking een  boekpresentatie en workshop. Ruim 50 geïnteresseerden, waarvan het merendeel als coach in de zorg werkt, luisterden met volle aandacht naar de presentatie van auteur en coach Harriët Ordelman. Harriet: “Met dit boek, ‘DE RIJKDOM VAN VERSCHILLEN’, wil ik graag een bijdrage leveren aan het gesprek wat coachen in een Rijnlandse organisatie is of in een organisatie die volgens dezelfde waarden werkt. Een Rijnlandse organisatie is een werkgemeenschap: vakmensen die met plezier doen wat de bedoeling is, zoals goede zorg en welzijn realiseren voor bewoners. De collega’s zijn samen geïnspireerd door dit gezamenlijke doel. Collega’s werken niet vóór de bewoners maar mét de bewoners. De waarden gelijkwaardigheid, verbinding, vertrouwen en eigenaarschap staan centraal. Ik heb het geschreven voor coaches maar hoop van harte dat het ook gelezen wordt door eenieder die binnen een organisatie hiermee bezig is. En natuurlijk door teams zelf. Dit boek laat zien hoe het vakmanschap van coaches gericht is op het realiseren van deze waarden. Het boek geeft ingangen om het gesprek over coaching te verdiepen, de rol van de coach verder te verkennen en daarmee de effectiviteit van coaching te vergroten.”

Workshop ‘De grens van het onbekende: verkennen of overtuigen?’

Na de presentatie startte de workshop over verkennen of overtuigen. Tijdens de workshop laat Harriet de deelnemers ervaren wat een essentieel verschil is tussen verkennen of overtuigen. Ze legt uit: “Met overtuigen verspreid je dat wat je al weet en kent en wil je de ander gelijk laten denken of handelen als jezelf. Terwijl je met verkennen nieuwe dingen gaat ontdekken. Alle deelnemers lopen  in tweetallen door de ruimte. Waarbij de één zijn ogen dicht houdt en zich laat leiden door de ander. Het komt nu aan op vertrouwen en verbinding.” De ervaringen zijn verschillend: “Voor mij was het spannend, ik kende degene met wie ik liep niet, maar na een paar minuten durf je meer te vertrouwen.” Of: “Wij kenden elkaar en liepen zelfs heel hard.” Door deze ervaring merk je hoe belangrijk vertrouwen is en te leren luisteren naar wat lichaam en geest hierover te vertellen hebben.

Het tweede deel van de workshop bestond uit het verder verkennen van de Rijnlandse waarden. Dat gebeurde in kleine groepen. Door te discussiëren en elkaar om de beurt aan het woord te laten, werden ervaringen en kennis uit de praktijk gedeeld. De afsluiting van de workshop bestond uit het schrijven van een Japanse Haiku geïnspireerd op de conclusies uit deze sessie. Het resultaat was overweldigend. Met poëzie een verbinding maken! Er werden zoveel haiku’s geschreven dat Kalorama deze zal bundelen en onder deelnemers zal verspreiden.

Wij durven dromen
Verschillen inspireren
Verbinding werkt

Een van de ter plekke geschreven haiku’s

Toepassing van coaching en het boek in de praktijk bij Kalorama

Het boek is vooral een toelichting op het werken volgens de Rijnlandse waarden door zelforganiserende  teams. Maar hoe werkt dat nu in de praktijk en hoe ga je als organisatie met de rol van een coach om? Fieke van Deutekom, bestuurder van Kalorama vertelt: “Wat mij betreft gaat het er vooral om hoe een team zich ontwikkelt. Coaches kunnen teams maximaal stimuleren in het nemen van eigenaarschap. En hen helpen hoe ze dit samen kunnen oppakken. Het boek illustreert hoe je dat vorm kunt geven. Wat we willen is dat we de teams het zelfvertrouwen geven zodat zij kunnen doen waar ze goed in zijn. Het vakmanschap van de zorg. Bij Kalorama hebben we op dit moment twee coaches in huis. Kalorama is al eerder gestart met zelforganisatie en sinds 2017 hebben we het Rijnlandse gedachtengoed toegevoegd. Het is een proces en dat kost tijd.  Het is ongelooflijk belangrijk dat iedereen binnen de organisatie werkt vanuit dezelfde visie en het gedachtengoed. Hierbij denk ik op dit moment specifiek aan de bedrijfsondersteunende diensten en dat zij vanuit hun specialisme de zorgteams maximaal kunnen ondersteunen. Onze collega’s in de zorg weten als geen ander hoe goede zorg moet zijn. Daar voeg ik heel graag aan toe dat ik oprecht de collega’s die bij ons werken, de ruimte en het vertrouwen wil geven voor hun vakmanschap. Coaching helpt ons bij deze visie en ontwikkeling.”

Praktisch en toegankelijk geschreven

Marike van Waas is teamcoach bij de Catharina Stichting uit West Voorne. Zij is van mening dat het boekje niet alleen heel praktisch en toegankelijk geschreven is maar dat het ook laat zien wat het verschil is tussen ‘gewoon’ coachen en ‘Rijnlands’ coachen. “Juist voor mensen voor wie het werken volgens Rijnlandse waarden nieuw is, is dit boekje heel verhelderend”, vertelt Marike. “Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten voor nieuwe medewerkers en kunnen dan veel uit dit boek halen.”

Het boek bestellen?

Het boek is voor € 15,00 plus verzendkosten te bestellen door een mail te sturen naar info@www.wisselwerking.eu

Lunch en netwerken tot slot

Onder het genot van overheerlijke broodjes werd er nog lang nagepraat. Voor sommige deelnemers was het een eerste verkenning voor anderen een feest der herkenning. Opgeladen met een dosis inspiratie én het boek in de tas ging menigeen weer huiswaarts.

17 jun

Laatste nieuwsbrief

Beste lezer,

Dit is de laatste uit de serie van mijn nieuwsbrieven. Vanaf hou ik je graag op de hoogte via Linkedin of nog liever tijdens live ontmoetingen.

Als we nog geen Linkedin contact hebben, en je wilt dat wel, zou je me dan even een contactverzoek willen sturen?

Heel erg bedankt voor de interesse die je hebt getoond door het lezen van mijn nieuwsbrieven!

Alle best, Harriët


17 jun

Boekpresentatie ‘De rijkdom van verschillen’

Op 21 september 2018 presenteer ik mijn boek De Rijkdom van verschillen. Coaching van teams naar gelijkwaardigheid, verbinding, vertrouwen en gelijkwaardigheid.

Wil je een uitnodiging inclusief gratis workshop ontvangen of wil je het boek bestellen stuur dan even een mail naar info@www.wisselwerking.eu

Korte inhoud. Dit boek gaat over coaching in organisaties die zich ontwikkelen richting Rijnlands werken. En organisaties die zich niet ‘Rijnlands’ noemen maar wel dezelfde waarden centraal stellen: eigenaarschap door vakmensen, samenwerken vanuit gelijkwaardigheid, verbinding en onderling vertrouwen. Het laat zien hoe het vakmanschap van coaches in essentie gericht is op het realiseren van deze waarden.

Dit boek geeft ingangen om het gesprek over coaching in deze organisaties te verdiepen, de rol van de coach verder te verkennen en daarmee de effectiviteit van coaching te vergroten.

Prijs. €15,00 + verzendkosten



18 apr

NIEUW Professionalisering van vrijwilligers

Een training communicatie en klantgericht werken voor vrijwilligers. Deze praktijkgerichte training hebben Francesco Melita en Harriët Ordelman ontwikkeld in opdracht van multicultureel ouderencentrum de Hudsonhof in Amsterdam.
Werken met vrijwilligers is voor veel organisaties, bijvoorbeeld in de Zorg en de Kunsten, noodzaak.
Het programma wordt op maat gemaakt voor uw organisatie. Denk  hierbij bijvoorbeeld aan de waarden en werkprocessen van uw organisatie, soort klantcontacten, zaken waar de vrijwilligers in de praktijk tegenaan lopen, opleidingsniveau, werkervaring en culturele achtergrond van de vrijwilligers.

18 apr

Wake up oefening

In elke nieuwsbrief staat een korte ‘wake-up oefening’.

De oefeningen zijn een combinatie van doen en waarnemen. Je vergroot hiermee je zelfgevoel. Wat rust en zelfvertrouwen geeft. Én een wakker lichaam is een bron van informatie over je eigen functioneren en je interacties met andere mensen!

Ze zijn zo simpel dat je ze tijdens je werk Lees verder

23 aug

Mindfulness in actie

Een training voor mensen die Mindfulness willen toepassen in een concrete situatie in hun werk.

“Hoe hou ik rust en openheid in een situatie waarin in me onder druk voel staan? In gesprek met die collega, voor een deadline,  in dat teamoverleg,… “. Vul zelf maar aan welke situatie jij met een geruster gevoel tegemoet wilt treden. Zodat je meer ruimte ervaart om zo te handelen als goed is voor jou, je omgeving en het werk wat je te doen hebt.

De training is opgebouwd rond de volgende elementen
-Laten rusten van onnodige spanning in lichaam en geest
-Bewust en aanwezig zijn in het moment met behulp van lichaamsgewaarwording
-Ervaren van fysieke en mentale ruimte
-Toelaten van lichaamssensaties, beweging(simpulsen), gevoelens en gedachten en er niet aan ‘hechten’
-Niet-doen van gewoonte gedrag
-De vrije keuze: nieuw gedrag verkennen
-Aandachtig handelen

De training bestaat uit twee dagdelen en een praktijkopdracht voor de tussenliggende periode.

Voor aanvang van de training zijn er telefonisch individuele intake gesprekken. De deelnemer richt dan zijn aandacht op de concrete situatie waarmee hij aan het werk gaat en de training wordt hiermee afgestemd op de specifieke vragen van deelnemers.

23 aug

Mindfulness in actie. Het patroon van het ‘ijverige meisje’. Herkenbaar?

(Artikel)
In een training die ik gaf leren mensen Mindfulness toepassen in een concrete werksituatie.

Eén van de deelneemsters was Els. Zij wilde leren om haar rust beter te kunnen bewaren binnen de veelheid aan werkzaamheden die er op haar af komen. Hieronder kan je lezen hoe aandacht voor lichaamssensaties, gevoelens en gedachten haar daarbij helpt. Lees verder

23 aug

Wake-up oefening

In elke nieuwsbrief staat een korte ‘wake-up oefening’.

De oefeningen zijn een combinatie van doen en waarnemen. Je vergroot hiermee je zelfgevoel. Wat rust en zelfvertrouwen geeft. Én een wakker lichaam is een bron van informatie over je eigen functioneren en je interacties met andere mensen!

Ze zijn zo simpel dat je ze tijdens je werk kunt doen. Kies twee keer per dag een moment, bv halverwege de morgen en halverwege de middag om ze te doen.

Na een tijd bewust inplannen ga je ze overal tussendoor doen als je merkt dat het nodig is.

Wake-up oefening 6;

Zit stevig op de zitting van je stoel, rechtop en zit vrij van de rugleuning.

Lees eerst deze tekst en neem dan 5 minuten ‘vrijaf’ om de oefening te doen.

Laat je hoofd rustig tussen je knieën vallen. Voel hoe zwaar je hoofd is als je hem laat hangen……..

Laat het gewicht van je hoofd nog iets verder toe in de richting van de grond,… breng je gewicht boven je voeten en ga erop staan. Nu komen je bekken en bovenbenen los van de zitting van de stoel……………………….

Voel hoe je gewicht nu rust op je voetzolen…………………en via je voetzolen op de grond………..

Laat nu je bekken omhoog gaan zodat de achterkant van je benen zich uitstrekken zover voor jou past……………………………………………………………………………………

Adem een keer diep door…………………………….

Laat dan rustig je bekken terugzakken op de zitting van de stoel…………voel nog even het gewicht van je hoofd hangen……………………………….

Breng dan geleidelijk het gewicht van je romp weer boven je bekken door rustig op te rollen……..

Als laatste komt je hoofd weer bovenop……voel hoe je nu zit……………

Herhaal dit 2 of 3 keer


11 mrt

NIEUW Het Nieuwe Werken balans werk-privé.

Meer ruimte om je werk op eigen tijd, plek in te vullen. Meer verantwoordelijk voor het resultaat. Meer vrijheid om dat op je eigen manier te bereiken. Dit vraagt om persoonlijk leiderschap. Wat heb jij, je team of je organisatie daarin te leren? In training, coaching of leernetwerk bijeenkomsten voor profesionals of leidinggevenden staan we stil bij één of meer van de volgende thema’s:

-Omgaan met de veelheid aan werkzaamheden en daar prioriteiten in stellen

-Heldere en verbindende communicatie

-Vitaliteit: hoe zorg je dat je gezond, ontspannen en  met plezier je werk kunt blijven doen.

-Afstemmen van verschillende rollen: de professional, de ouder, de  huishouder, de levensgenieter, de mantelzorger etc.

-Omgaan met verschillen (tussen mensen , aanpak, werktijden, behoeften)

-Persoonlijke basishouding. Omgaan met o.a. perfectionisme, (over) verantwoordelijkheidsgevoel, conflictvermijding, discipline, uitstelgedrag

-Leiding geven aan zelfstandige medewerkers